Poznaj skanię

Autor:Veerle Witte, skandynawia, skania, podróże na weekend, ekologiczne uprawy, ekologiczne produkty.

Od winiarni po eko-gospodarstwa. Nasze odkrycia na gastronomicznej mapie Płd. Szwecji


Oto podróż po najlepszych punktach gastronomicznych w południowej Szwecji. „Coś się stało na półwyspie Kullen, że nagle zrobił się bardzo popularnym celem podróży” - opowiada właścicielka Anette Ivarsson podczas zwiedzania piwniczki winiarskiej w Arilds Vingård, największej szwedzkiej wytwórni win.
 

Obserwuj

Arilds Vingård na półwyspie Kullen. © Wesley Glasmacher
Farma Lindegrens
Kiedy uprawa warzyw na miejskiej działce w Malmö stała się dla Davida Lindegrena czymś więcej niż hobby, postanowił przeprowadzić się wraz z żoną Liną na wiejską farmę. Jego pierwszą krowę dał mu w prezencie powitalnym sąsiad rolnik, a pomysł Davida, by wytwarzać swoją własną żywność w uczciwy i zrównoważony sposób, powoli zaczął nabierać kształtu. Założył własną rzeźnię, co pozwoliło mu mieć każdy element procesu pod kontrolą. „Tutaj wszystko dzieje się z miłością i pasją. Zwierzęta są indywidualnymi jednostkami, tak je traktujemy i to jest to, co staramy się przekazać innym. W sklepie na organicznej farmie, gdzie miejscowi kupują produkty mięsne, wszystkie dostępne informacje zapisywane są na dużej planszy - od nazwy zwierzęcia, rasy i płci do daty uboju i czasu zawieszenia mięsa. W ten sposób ludzie dokładnie wiedzą, co kupują.” - wyjaśnia Lindegren. Zróbcie „kulinarny spacer” z Davidem, powłóczcie się po jego polach, by potem delektować się lunchem w jego ekologicznej farmie Lindegrens. Poczujecie różnicę.
 
Krowy farmera Davida zawsze cieszą się na jego widok. © Wesley Glasmacher
 

Hällåkra Vingard
W Hällåkra Vingard łatwo zapomnieć przez chwilę, że jesteście w Skandynawii. W kwitnącym ogrodzie, w otoczeniu bujnych winnic, jestem częstowana truflami, błękitnym serem i doskonałymi winami - jakbym była we Francji lub we Włoszech. A przed nami rozciąga się krajobraz pofałdowanych wzgórz. Po degustacji czerwonych, białych, różowych, musujących i deserowych win przechadzamy się między skąpanymi słońcem winoroślami, pierwszej przyjaznej dla środowiska winnicy w Szwecji. „Jednym z powodów, dla których jesteśmy w stanie uprawiać tutaj wino, jest zmiana klimatu. W dzisiejszych czasach mamy dodatkowy letni miesiąc: wrzesień” - wyjaśnia Hakan, właściciel winnicy, a potem dodaje: „Nikt nie przypuszczał, że poważnie myślę o uprawie winorośli. Zaczęło się bardziej jak hobby, ale winorośle tak dobrze sobie radziły, że postanowiłem potraktować to zajęcie bardziej poważnie". Wina skandynawskie są nieco bardziej kwaśne niż wina z południowej Europy. „Na początku myślałem, że to będzie problem, ale przyjąłem to. Mają wyjątkowy smak”. Biorę kolejny łyk. Te szwedzkie wina są naprawdę dobre!

Degustacja wina w Hällåkra Vingård. © Wesley Glasmacher

Hörte Brygga
Tuż nad brzegiem Bałtyku, na południu Skanii odkrywam Hörte Brygga: skromną, ale elegancką restaurację z widokiem na morze. Tutaj ważną rzeczą jest sposób w jaki pracujemy: co tydzień restauracja przyjmuje świeże produkty z różnych farm, gdzie każda z nich musi spełniać rygorystyczne normy. Zwierzęta muszą czuć się wygodnie i mieć dużo miejsca. Warzywa nie mogą rosnąć na nawożonych glebach ani być traktowane pestycydami. Co do reszty, zasadą jest, że w restauracji wszystko musi być wykorzystane. Właściciele kupują całą krowę w ramach tygodniowego menu, co oznacza, że jest tylko jeden antrykot do podania - nie więcej. Zrywają i zbierają mnóstwo dziko rosnących produktów: jabłka, śliwki i karczochy rosnące w pobliskim ogrodzie zamkowym, a także występujące wzdłuż wybrzeża maliny, czarne jagody i grzyby. Martin i Emma wierzą w proste dania, ale za to z najlepszymi składnikami. Goście jedzą razem, przy przedłużonym stole piknikowym. Pod łagodnymi promieniami słońca, w otoczeniu pięknych widoków na wiejską okolicę, Martin serwuje trzydaniowe menu na miarę gwiazdek Michelin. Nic więc dziwnego, że w letnich miesiącach ludzie czekają w kolejkach, by dostać stolik w Hörte Brygga.

Hörte Brygga. © LOBSTER & SWAN

Arilds Vingård
„Coś się stało na półwyspie Kullen, że nagle zrobił się bardzo popularnym celem podróży” - opowiada właścicielka podczas zwiedzania piwniczki winiarskiej w Arilds Vingård, największej szwedzkiej wytwórni win. „Kiedy zaczynaliśmy tutaj w 2007 r. mając jeden hektar ziemi, było to spokojne miejsce. Teraz pojawiło się tu mnóstwo fajnych, nowych, ekskluzywnych restauracji, a goście rywalizują o wakacyjne kwatery”. Arilds Vingård zaczęło jako wytwórnia win, ale od tego czasu zostało poszerzone o restaurację i pokoje hotelowe. „W ten sposób goście mogą odwiedzić winnicę, by degustować butelkę wina” - wyjaśnia Anette. Wytwarzane tutaj wina są typowymi szwedzkimi odmianami o nieco wyższej kwasowości niż południowoeuropejskie roczniki. Klimat jest idealny dla win białych, ale uprawiane są tutaj też czerwone, głównie pinot noir. Dla pełnego czerwonego wina jest tutaj za zimno. Biorę kolejny łyk białego wina. Pyszne! I do tego znam idealne miejsce, aby się nim cieszyć...

Winorośl Arilds Vingård w Arild. © Wesley Glasmacher